Zelf groenten telen via een Bananen cirkel – Michel & Karin van Hofi MiKa

Michel & Karin Heemskerk – Hofi Mika – Hoe maak je een bananencirkel volgens Syntropic farming techniek?

Wie zijn wij?

Wij zijn Michel & Karin en samen zijn we MiKa.

Ongeveer 3 jaar geleden zijn we voor het eerst in aanraking gekomen met voedselbossen die ‘syntropic style’ worden aangeplant.

Een paar maanden later hebben we als eerste (proef)project onze achtertuin omgetoverd. Vanaf dat moment zijn we verkocht en geloven we volledig in dit systeem.

Heel kort samengevat planten we in dit systeem heel veel diversiteit, dicht op elkaar en werken we veel met biomassa planten om water in de grond vast te houden en ‘chop and drop’ toe te passen.

Inmiddels hebben we verschillende kleine voedselbossen ontworpen, aangelegd en onderhouden.

Onze grote droom was een eigen terrein omtoveren tot een echt groot voedselbos met daarin verschillende huisjes die bij elkaar een fantastische woonomgeving creeren en waarbij het voedselbos centraal staat.

Deze droom wordt werkelijkheid; Hofi Mika te Fuik is inmiddels geboren en daar wordt hard gewerkt om dit einddoel te realiseren.

Onze focus is vooral fruitbossen. Door de manier van planten hebben we vanaf de start tot de eerste oogst van fruit al opbrengst in de vorm van groenten en kruiden. Dat maakt het systeem economisch ook aantrekkelijk voor de lange termijn.

Waarom passen wij regelmatig een bananencirkel in onze tuinen toe?

Een bananencirkel is een standaard ontwerp gebaseerd op het principe van ‘mulch pit planting’.

De bananen worden rondom de mulch pit geplant. De mulch pit (de kuil) zorgt voor een hele rijke voedingsbron voor de bananen, met regen wordt er veel water opgevangen en blijft ook in de mulch pit en je hebt een ideale ‘dump plek’ voor organisch materiaal. Daarnaast leent deze opzet zich ook uitstekend om bijvoorbeeld een dakgoot in te laten eindigen.

De standaard opzet van syntropic designs zijn vrij snel ‘rechttoe, rechtaan’.

Door hierin cirkels te verwerken creeren we speelsere opzet van het hele bos.

Hoe leg je een bananencirkel aan?

Het begint allemaal met het graven van een kuil van ongeveer 2 meter breed en 75cm tot 1 meter diep. Dat mag iets meer of minder zijn.

Alle grond die uit de kuil wordt geschept, wordt op een heuvel rondom de cirkel gelegd. Daarin wordt geplant. Let op dat deze heul niet te stijl is, maar de vorm heeft van een ‘syntropic raised bed’.

Hierna wordt de kuil helemaal volgestort met organisch materiaal; begin met wat grotere boomstammen onderin en daarna verder opvullen met takken en bladeren.

De volgende stap is planten; 6 sterke bananenplanten netjes verdeeld.

De overige ruimte wordt opgevuld met lagere planten, zoals citroengras, andere kruiden en bonen (deze direct in de grond zaaien). Hiermee kan naar eigen inzicht worden gevarieerd.

De laatste stap is de grond van de heuvel bedekken met mulch.

Klaar!

Hofi Mika is nog vol in ontwikkeling! Binnenkort komen hun social kanalen en website online en zullen wij het hierop plaatsen.

Mocht je toch vragen hebben en contact willen op nemen kunt u een whatapp bericht sturen naar:

+5999 5610503

Related Posts

Leave a Reply